Tandlossning

Tandlossning (parodontit) är en sjukdom som innebär att ditt tandkött och ligamenten som håller fast tanden till tandbenet blir inflammerat. Följden kan bli att dina tänder långsamt lossnar när deras fästen i käken förstörs.

Det här är ett allvarligt tillstånd, och det är viktigt att du känner igen varningstecknen så att vi gemensamt kan stoppa förloppet och fokusera på att du ska få en god tandhälsa igen. Parodontit är en ärftlig sjukdom, men dålig munhygien och rökning är de största riskfaktorerna. Även stress och vissa sjukdomar som påverkar immunförsvaret, ökar risken för tandlossning.

I riskzonen för tandlossning?

Är du inte noga med att borsta bort bakterier från tandytan vid tandköttet, uppstår så småningom en beläggning. Den här beläggningen (plack) kan göra så att ditt tandkött blir inflammerat och så att det uppstår en ficka mellan tand och tandben, där bakterierna fortsätter växa.

Processen går oftast långsamt. Upptäcks det tidigt, och behandling sätts in, slipper du riskera att förlora dina tänder. Ett varningstecken kan vara om det blöder när du borstar tänderna (rökare får oftast inte blödningar pga av blodkärlen dras ihop av rökningen). Ett annat tydligt tecken, som är svårt att upptäcka själv, är ifall du har tandsten som bildats under tandköttskanten. Detta syns oftast på röntgen och behandlas av din tandläkare eller tandhygienist.

Så går behandlingen till

Tandläkaren eller tandhygienisten behandlar dig med något som heter depuration, vilket innebär att de skrapar rent dina rotytor från tandsten och bakteriebeläggningar. Det är viktigt att behandlingen fortsätter genomföras regelbundet för att sjukdomen inte ska förvärras. Ibland krävs att en specialist inom tandlossningssjukdomar, en parodontolog, utför en mer avancerad behandling.

Allra viktigast är förstås att du själv borstar tänderna regelbundet och följer din tandläkares eller tandhygienists noggranna instruktioner för hur du ska hålla både tänder och rotytor rena. Det kan till exempel innebära att du förutom tandborstning även behöver använda mellanrumsborste, tandtråd eller tandstickor.