Vi har semesterstängt, information om öppettider finns här

Parodontit (Tandlossning)

Parodontit är en inflammatorisk sjukdom som kan leda till fortlöpande nedbrytning av tändernas stödjevävnad med bindvävsfibrer – rothinna – och käkben, vilket kan leda till ökad tandmobilitet (rörlighet) och tandförlust om den lämnas obehandlad.
Parodontit är en multifaktoriell sjukdom där bakteriebeläggningar (plack) på rotytor och rökning tillhör de främsta riskfaktorerna.
Processen går oftast långsamt och det är viktigt att tillståndet upptäcks tidigt för att inleda behandling. Ett varningstecken kan vara om det blöder från tandköttet när du borstar tänderna.
Vid mer avancerade fall av parodontit krävs att en specialist inom tandlossningssjukdomar, en parodontolog, utför en mer avancerad behandling.

I riskzonen för tandlossning?

Är du inte noga med att borsta bort bakterier från tandytan vid tandköttet, uppstår så småningom en beläggning. Den här beläggningen (plack) kan göra så att ditt tandkött blir inflammerat och så att det uppstår en ficka mellan tand och tandben, där bakterierna fortsätter växa.

Processen går oftast långsamt. Upptäcks det tidigt, och behandling sätts in, slipper du riskera att förlora dina tänder. Ett varningstecken kan vara om det blöder när du borstar tänderna (rökare får oftast inte blödningar pga av blodkärlen dras ihop av rökningen). Ett annat tydligt tecken, som är svårt att upptäcka själv, är ifall du har tandsten som bildats under tandköttskanten. Detta syns oftast på röntgen och behandlas av din tandläkare eller tandhygienist.

Så går behandlingen till

Tandläkaren eller tandhygienisten behandlar dig med något som heter depuration, vilket innebär att de skrapar rent dina rotytor från tandsten och bakteriebeläggningar. Det är viktigt att behandlingen fortsätter genomföras regelbundet för att sjukdomen inte ska förvärras. Ibland krävs att en specialist inom tandlossningssjukdomar, en parodontolog, utför en mer avancerad behandling.

Allra viktigast är förstås att du själv borstar tänderna regelbundet och följer din tandläkares eller tandhygienists noggranna instruktioner för hur du ska hålla både tänder och rotytor rena. Det kan till exempel innebära att du förutom tandborstning även behöver använda mellanrumsborste, tandtråd eller tandstickor.