Vi har semesterstängt, information om öppettider finns här

Akuttandvård

Vid akuta besvär, som tandvärk eller en trasig tand, försöker vi att ta emot dig under samma dag.

Bra att veta om akuta tandvårdsärenden:

 

Tandvärk

Orsakerna bakom tandvärk kan vara flera, såsom ett hål i tanden som växt sig större, inflammation i tandnerven eller en infektion vid tandroten.

Vid tandvärk kan du känna symptom som:

  • Ilningar
  • En huggande eller molande värk i tanden
  • Kraftig huvudvärk samtidigt som smärtan också kan stråla ut mot örat eller i käken
  • Du får svullet tandkött
  • Det kan vara svårt att borsta tänderna
  • Du kan få feber och känna trötthet, oro och irritation

Är värken uthärdlig kan du vänta med att söka hjälp tills nästkommande vardag och under tiden ta värktabletter. Får du svårt att gapa, har feber, svullnad mot halsen eller i svalget och extremt ont ska du kontakta akuttandläkare direkt.

Läs mer om akut tandvärk

Lagning som gått sönder

Ibland kan äldre lagningar eller fyllningar lossna. Ser du att en fyllning lossnat eller gått sönder, ta kontakt med din tandläkare för att undvika bakterieexponering.

Symptom vid lossnad eller trasig fyllning kan vara ilningar eller irritation för tungan.

En krona som ramlat bort

Kronor ska sitta fast men det kan i värsta fall hända att de lossnar. Lossar en krona bör du i så fall uppsöka vård hos tandläkare. Ta gärna med kronan då den i vissa fall kan sättas tillbaka.

Ilningar

Ilningar i tänderna kan bero på flera saker. Det kan hända att nerven är skadad, det kan finnas sprickor eller frätskador (erosionsskador) på tänderna eller att tanden är drabbad av karies. Kontakta tandläkare om problemen är kraftiga och ihållande eller om du märker att de uppstod efter en skada eller problem med en lagning.

Lindra själv eller undvik symptomen genom att:

  • Skölja regelbundet med fluorlösning och använda en tandkräm mot ilningar
  • Använda bettskena om du gnisslar tänder
  • Borsta inte tänderna för hårt
  • Undvik söt och syrliga kost som t.ex. juice, läsk, apelsiner, syrliga äpplen.
  • Utslagen tand
  • Om en olycka har hänt och du slagit ut en tand eller en del av tanden gått av ska du söka akut tandvård för att om möjligt rädda tanden eller förhindra infektion.

Har tanden lossnat helt kan du lägga den i ett glas mjölk eller koksaltlösning. Ej vatten då roten tar stryk av det. Har du möjlighet kan du så sätta tillbaka tanden men se till att den är ordentligt rengjord. Skölj gärna tandkronan i steril koksaltlösning eller lite vatten men undvik att röra roten.
Boka sedan tid akut hos din tandläkare för att så snabbt som möjligt för att få hjälp.

Svullnad

Ibland uppstår svullnad kring en tand. Som regel är detta beroende på att tanden är infekterad, det vill säga att bakterier tagit sig in i tandens nervkammare (pulpan) vilket triggar en reaktion från kroppens immunförsvar. I en del fall ses en öppning eller fistelmynning i svullnaden där infektionen kan tömma sig och lätta på trycket. Ibland behöver tandinfektioner behandlas med antibiotika men detta görs endast på strikta indikationer och i de allra flesta fall uppnås god smärtlindring och symptomfrihet utan antibiotika genom att istället behandla källan till problemet (tanden). Detta kan innebära en rotfyllning eller en tandutdragning. Kontakta din tandläkare och boka tid akut om svullnad kring en tand uppstår.

Akutbesöket

De allra flesta akutbesök börjar på samma sätt. Tandläkaren tar upp din grundinformation och hälsodeklaration. Därefter diskuteras det aktuella problemet. Tänk på att vara noggrann när du beskriver ditt problem, detta kan vägleda tandläkaren i att ta reda på vad som är fel.

Därefter följer en lokal undersökning av problemområdet. Detta kompletteras vid behov med en röntgenundersökning. När tandläkaren konstaterat vad som är fel och ställt diagnos så ges i regel förslag på hur problemet kan behandlas. Du och tandläkaren diskuterar och kommer tillsammans fram till hur problemet skall behandlas. Innan behandling påbörjas gås kostnader igenom. Om du är inskriven i Försäkringskassan så är du berättigad till statligt tandvårdsstöd, vilket kan hjälpa till att reducera kostnader vid större behandlingar.

När du och tandläkaren är överens, så kan behandling påbörjas. Ibland hinner tandläkaren med att behandla det akuta problemet i samband med akutbesöket men oftast behöver ny tid bokas.

Det statliga tandvårdsstödet

Barn och ungdomar upp till och med 23 år gamla är berättigade till kostnadsfri tandvård. Detta gäller såväl akut tandvård som regelbundna undersökningar.

För vuxna patienter över 23 år som är inskrivna hos försäkringskassan så finns det statliga tandvårdsstödet som tar en del av tandvårdskostnaden vid mer kostsamma behandlingar.

Första juli varje år får de som är inskrivna i Försäkringskassan ett allmänt tandvårdsbidrag. Mellan åldrarna 23-29 samt 65+ så är bidraget på 600:- per år. Mellan åldrarna 30-64 så är bidraget på 300:- per år. Detta bidrag är fritt för varje individ att använda till tandvård som de själva önskar. Man kan spara ett bidrag och använda två vid ett och samma besök.

Utöver det allmänna tandvårdsbidraget finns även högkostnadsskyddet. Det utgår ifrån referenspriser vilket är ett riktpris för den del av behandlingen som staten står för. Det finns tre högkostnadsskyddsnivåer:

  1. 0-3000:- betalar patienten 100%.
  2. 3000-15 000:- betalar patienten 50% och försäkringskassan 50%.
  3. Över 15 000:- betalar patienten 15% och försäkringskassan 85%.

Observera att alla kostnader över referenspriserna betalas till 100% av patienten. Mer information om det statliga tandvårdsstödet finns på https://www.forsakringskassan.se/privatperson/tandvard/tandvardsstod