Vi har semesterstängt, information om öppettider finns här

Bettskena och bettfysiologi

Har du ont i huvudet eller i käkarna? Spända käkar eller smärta i ansiktet? Alla dessa symtom kan bero på att du gnisslar tänder när du sover, eller pressar samman dina tänder dag- eller nattetid. Följden kan bli att du förutom smärtande besvär kan slita för mycket på dina tänder eller att de till och med får sprickor eller andra skador. Oftast kan vi hjälpa dig komma till rätta med besvären.

Bettfysiologi handlar om tuggapparatens anatomi, funktion och fysiologi. I svårare fall måste behandlingen utföras av en specialist i området, en bettfysiolog.

När du behöver bettskena

Du kan behöva en bettskena om du har ont i käkmusklerna, käklederna, får spänningshuvudvärk som beror på att du gnisslar tänder eller pressar samman dina tänder. Du kan också få en bettskena om tänderna slits snabbt. Det finns olika typer av bettskenor, men den vanligaste är hästskoformad och sitter i överkäken. Bettskenan kan vara gjord av mjuk eller hård plast och tillverkas efter ett avtryck av dina tänder. Den skyddar tänderna från slitage, samt käkleder och muskulaturer från belastning. Du har bettskenan när du sover.

 

Käkgymnastik som lindrar smärtande symtom

Dina symtom kan lindras med ”käkgymnastik” och du får då ett träningsprogram med speciella avslappnande rörelser från din tandläkare. Det tar några minuter, några gånger per dag, att göra rörelserna. Ibland räcker det inte med ”käkgymnastiken”, då behöver även en bettskena tillverkas.