Vi har semesterstängt, information om öppettider finns här

Tandfasader och kronor

Vad är en krona?

Krona kallas den delen av tanden som sticker upp ur tandköttet, är vit och beklädd med emalj. Små skador eller hål på tänderna kan oftast lagas med en fyllning. Men vid större skador på den naturliga tandkronan kan denna behöva ersättas med en artificiell tandkrona. Detta gör tanden med hållbar och dessutom vackrare till utseende. Att göra en krona innebär att den egna tanden borras ned och formas om för att skapa plats. Därefter tas ett avtryck av tanden och en ny krona framställs. Avtrycket tas ofta digitalt med en digital scanner, detta gör att du slipper kladdiga avtrycksmassor och stora avtrycksskedar som traditionellt använts. Kronan cementeras sedan på den egna tanden med ett speciellt cement.

Artificiella tandkronor tillverkas oftast i keramik eller metall-keramik.

Vad är tandfasader?

En tandfasad är ett skal som är utformat för att passa på tandens yttre. Till skillnad från en krona täcker en fasad i regel inte hela tanden, utan endast den delen som är ut mot kinden, det vill säga den delen av tanden som syns när man ler. Detta innebär att man inte behöver borra lika mycket i tanden för att skapa plats när man gör en fasad jämfört med en krona. Avtryckstagning och att sätta fasaden på plats skiljer sig inte mycket från att sätta fast en krona.

När behövs tandfasader?

Tandfasader är ett lämpligt val både om du har råkat ut för att ha slagit ut en del av en tand eller kanske vill förbättra utseendet av någon eller några av dina tänder. Kanske har tidens tand gjort att dina egna tänder har blivit flisiga eller missfärgade på något sätt, eller kanske en tand är sned men du vill inte använda tandställning.

Hur sköter jag om mina kronor och fasader?

Kronor och fasader kräver samma omhändertagna som alla dina övriga tänder. Daglig tandborstning och mellanrumsrengöring gör att prognosen för hållbarhet och överlevnad blir mycket god. Kronor kan i bästa fall sitta livslångt vid god skötsel.

Vad kostar kronor och fasader?

Är tanden mycket trasig eller lagad sedan tidigare ges oftast en viss ersättning av försäkringskassan, det så kallade högkostnadsskyddet. Fasader och kronor som görs ur helt estetisk synpunkt kan ibland behöva bekostas utan ersättning. Beroende på ersättningsgrad landar ofta en krona på mellan 6000-8000 kr. Vid undersökning ges du ett exakt kostnadsförslag på vad behandlingen kommer kosta för dig.