Vi har semesterstängt, information om öppettider finns här

Specialisttandvård

Det finns specialister inom en rad olika områden. När du har avancerade och speciella behov av tandvård kan din allmäntandläkare hjälpa dig med en remiss för att få tid till en specialist.

Bettfysiologi

Inom bettfysiologi behandlas exempelvis problem i käkleder eller andra problem som uppkommer på grund av avvikelse i ansikts- och käkmuskulatur. Kanske är rörligheten begränsad och du har svårt att tugga, gnisslar tänder eller har konstant huvudvärk. Här kan du även få hjälp av en specialist med problem som orsakar snarkningar och sömnapné.

Endodonti

En specialisttandläkare inom endodonti är specialist på tandpulpan. Det är tandens mjukvävnad som även den, kan drabbas av sjukdomar och besvär. Sprickor, djupa kariesangrepp och lagningar kan orsaka sjukdom i pulpan som behöver behandlas med rotfyllning. Vid mer komplicerade rotfyllningar kan specialistbehandling vara nödvändigt.

Käkkirurgi

En käkkirurg utför mer komplicerade operationer i munhålan eller omkringliggande vävnader.

Exempel på orsaker till remiss kan vara en visdomstand som växer snett och behöver tas bort eller en slemhinneförändring som behöver avlägsnas.

Odontologisk radiologi

Behöver du hjälp med en mer utförlig röntgenundersökning inför ett ingrepp kan en specialist inom odontologisk radiologi hjälpa dig. De har avancerad röntgenutrustning och är särskilt utbildade i att läsa av och tolka röntgenbilder.

Ortodonti

En specialist inom ortodonti jobbar med tandreglering och är specialist på bettavvikelser och att flytta tänder med hjälp av olika typer av tandställningar. Både barn och vuxna kan genomgå tandreglering. Barn kan vara berättigade till gratis tandreglering beroende på grad av avvikelse i bettet.

Oral protetik

En oral protetiker jobbar med att bygga upp och rehabilitera bett om tänder gått förlorade eller är mycket skadade. Detta kan göras med fastsittande konstruktioner (kronor, broar, implantat) eller med avtagbara konstruktioner (proteser).

Parodontologi

En parodontolog är specialist på sjukdomar kring tänder och implantat. Komplicerade fall av tandlossning eller implantatlossning kan behöva specialistvård. De jobbar även med plastikkirurgi av tandkött och att sätta in implantat.

Pedodonti

En pedodontist är specialist inom barntandvård. Barn som är svårbehandlade eller har särskilda behov kan behöva en remiss hit. Hos en specialistavdelning för barntandvård får varje patient extra lång tid för behandling i en lugn miljö.