Tandimplantat

Domkyrkan
031-13 51 29
domkyrkan@tandfokus.se
Grönsakstorget
031-13 86 51
goteborg@tandfokus.se
Nol
0303-74 01 67
nol@tandfokus.se
Våghustorget
019-12 83 53
vaghustorget@tandfokus.se
Se vad våra kunder säger om oss!

Tandimplantat

Tandimplantat är ett bra sätt att ersätta förlorade tänder, det ser naturligt ut och gör det lättare att tugga. Att ersätta förlorade tänder med broar eller proteser har fungerat bra under många år, och ibland måste fortfarande ett av de alternativen väljas. Idag kan dock implantat nästan alltid ersätta förlorade tänder.

Vad är ett tandimplantat?

Man kan säga att ett tandimplantat består av två olika komponenter, dels en titanskruv som fästs i käkbenet och en tandkrona som fästs på titanskruven. Titan är ett material som accepteras av kroppens egna vävnader och växer fast i käkbenet.

Inför en implantatoperation

Innan operationstid bokas utför tandläkaren en noggrann undersökning av området som skall opereras. Det är viktigt att det finns tillräckligt med käkben för att fästa ett implantat. Om ett område är tandlöst över tid och ej belastas, så återbildas käkbenet successivt.

Vid undersökningen inför en implantatoperation granskar tandläkaren käkbenet samt tar röntgenbilder. Ofta räcker det med vanliga intraorala röntgenbilder men i vissa fall kan Panoramaröntgen och/eller skiktröntgen (CBCT) krävas för att ytterligare utreda. Utöver en god käkbensvolym är det även viktigt att se till att hela munnen har ett gott status. Om andra tänder i bettet är drabbade av tandlossning, så är prognosen klart försämrad för ett implantat. Det är viktigt att behandla sjuka tänder och vara så frisk som möjligt i övriga delar av munnen för att ge det framtida implantatet optimala förutsättningar att växa fast och fungera över lång tid.

Efter undersökningen är utförd och området bedöms lämpligt för operation så går tandläkaren igenom kostnader. Det statliga tandvårdsstödet och dess högkostnadsskydd hjälper till med en del av kostnaderna vid en implantatbehandling. När ni är överens  om det ekonomiska så informerar tandläkaren om hur operationsproceduren går till. Därefter bokas tid för operationen.

Hur går operationen till?

Operationen sker under lokalbedövning och görs i antingen ett eller två steg. Under den första operation fästs själva titanskruven i käkbenet. Under den andra operationen sätts en plattform där tandimplantatet ska sitta fast. Ibland görs båda dessa operationer på samma gång. Är man mycket orolig för operationen kan man även erbjudas lugnande.

Efter ingreppet väntar en tid av läkning innan tanden slutligen kan sättas fast på titanskruven.

Hur sköter jag om mitt tandimplantat?

Ett tandimplantat behöver skötsel i form av regelbunden tandborstning och mellanrumsrengöring. Implantatet kan inte drabbas av karies men tandköttet omkring behöver likt alla dina tänder hållas rent och fritt från bakteriebeläggningar för att förhindra tandköttsinflammation. Du får individuella skötselråd av din tandläkare eller tandhygienist efter att tandimplantatet är på plats.

Vid god skötsel kan ett tandimplantat hålla mycket länge, ibland livet ut.

Funderar du på tandimplantat?

Funderar du på tandimplantat är du välkommen att diskutera detta med oss kostnadsfritt för att få en bild av hur arbetet går till. Är du intresserad av att genomföra behandlingen görs en grundlig undersökning med röntgen och mätningar, därefter får du ett kostnadsförslag att ta ställning till. Tandimplantaten är allt mer överkomliga prismässigt, tack vare bättre ersättning från Försäkringskassan, billigare komponenter från tillverkarna och förenklade metoder. I vissa situationer är en bro till och med dyrare än ett implantat.

Tandimplantat en göteborgsk uppfinning

Tekniken med titanskruven som skruvas fast i käkbenet är cirka femtio år, och utvecklades av göteborgaren Per-Ingvar Brånemark. Han upptäckte att titan är vävnadsneutralt vilket gör det möjligt för benceller att växa ihop med implantatytan under läkningen efter operationen. Metoden har sedan dess hjälpt miljontals människor till en bättre livskvalitet.

Vanliga frågor

Vad är ett tandimplantat?

Ett tandimplantat är en metallskruv i titan som opereras in i käkbenet. Implantatet fungerar som en konstgjord tandrot på vilken en eller flera tandkronor kan fästas. Till skillnad från löstagbara proteser och bryggor sitter tandimplantatet fast i käkbenet, vilket gör att det inte lossnar. Det förbättrar tuggförmågan samtidigt som implantatet blir en del av den naturliga tandraden.

Läs mer om tandimplantat här.

Hur går implantatbehandlingen till?

Implantatbehandlingen utförs i två steg – en kirurgisk och en protetisk. Under den kirurgiska delen opereras titanskruven in i käkbenet. Under den protetiska delen fäster tandläkaren tandkronan på implantatet. Innan behandlingen påbörjas görs en konsultation och en förbehandling.

Läs mer om behandlingen här.

Hur mycket kostar ett tandimplantat?

Kostnaden för tandimplantatet beror på olika faktorer, bland annat valet av krona, vilken tand som ska ersättas och hur omfattande behandlingen är. Försäkringskassan bekostar vanligtvis delar av behandlingen genom högkostnadsskyddet.

Läs mer kostnaden för tandimplantat.

Finns det risk för komplikationer?

Generellt är det låg risk för komplikationer vid tandimplantat om behandlingen utförs av en erfaren tandläkare som är specialiserad på tandimplantat. Vänd dig alltid till en seriös tandläkare för den här typen av behandling. Även patientens unika förutsättningar och munhälsa avgör risknivån för ingreppet och därför bör alltid en konsultation genomföras innan behandlingen.

Läs mer om riskerna här.

Genom att klicka på "Godkänn" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsens navigering, analysera användningen av webbplatsen och assistera i våra marknadsföringsinsatser. För att läsa mer om vår cookie-policy, klicka här.